Logo UDING: Uithuizen, dorp in Noord-Groningen
Navigatie Console

nieuws
Ander nieuws? zie
het mededelingenbord!Introductie UDING
spacer
Informatiecentrum
spacer
Geef uw
mening in UDING's Enquete
spacer
GASTENBOEK
spacer
Informatie
gezocht!
spacer
Postkantoor
spacer
Blikvangers
spacer
Evenementen
spacer
Historie in 't
kort
spacer
Wapens &
vlaggen
spacer
Belangrijke
adressen
spacer
De vliegtuigbom
spacer
Menkemaborg
spacer
Bestemmings/bouwplannen
spacer
Ligging en
verbindingen
spacer
Bestuur en
regelingen
spacer
Buurtverenigingen
spacer
Grunneger Week
spacer
Public Relations
spacer
Bijzondere
orgels
spacer
Sport &
recreatie
spacer
Uithuizers
op het wereldwijde web
spacer
Kerkelijke
info
spacer
Oproepjes
& mededelingen
spacer
Nieuws!
spacer
UDING in de
media
spacer
Het aanzien
van Uithuizen....
spacer
Onderwijs
vroeger en nu
spacer
Rondleidingen
spacer
Beroemde
Uithuizers
spacer
Straatnamen

Page hits vandaag
op de site: 2
Pagina details

Wapens en vlag.

Zoals duidelijk zal wezen uit de historie van de gemeente, heeft Uithuizen in de loop van de tijd een aantal verschillende wapens gehad.
Het oorspronkelijke wapen was zoals u hieronder afgebeeld ziet.


"Doorsneden, zijnde het bovendeel gedeeld, rechts van lazuur beladen met 3 leliën van goud, geplaatst 2 en 1, waartusschen eene zespuntige ster van hetzelfde; links van goud beladen met een klaverblad in natuurlijke kleur; het benedendeel van zilver beladen met 2 schuin over elkander liggende korenschoven van natuurlijke kleur, op een grasgrond van hetzelfde. Het schild gedekt met eenen kroon van goud ; devies in letters van goud op een lint van sinopel de woorden Ex Undis."

Oorsprong/verklaring :

Het wapen is opgebouwd uit het wapen van de familie Alberda van Menkema, heren tot 1698 en landbouwsymbolen. De wapenspreuk geeft de ontstaansgeschiedenis van de gemeente weer; het betekent "uit de golven". Bijzonder is dat een wapenspreuk in de Nederlandse overheidsheraldiek zelden voorkomt.

Op 1 januari 1979 vond er een gemeentelijke herindeling plaats en werden de gemeenten Uithuizen en Uithuizermeeden samengevoegd tot de gemeente Hefshuizen.Het gemeentewapen werd toen als volgt.


"In azuur een zeemeermin van zilver, rechts boven vergezeld van een lelie van goud. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels. Wapenspreuk : "Ex Undis" in Latijnse letters van goud op een lint van azuur."

Oorsprong/verklaring:

Het wapen is samengesteld uit elementen uit de wapens van Uithuizen en Uithuizermeeden. De zeemeermin is een oud embleem. Een rekening van de kerkvoogdij van Uithuizen uit 1653 spreekt van: "voor 't vergulden van de meerminne ende knopen op de toorn". Ofwel: toen moest de windwijzer in de vorm van een meermin op de kerktoren van Uithuizen verguldt worden. Het was het embleem van de toen nog ongedeelde rechtstoel van Uithuizen, die ook de buurgemeente Uithuizermeeden omvatte. In 1701 werd de stoel verdeeld over de borgen Menkema (Uithuizen) en Rensuma (Uithuizermeeden) en de meermin kwam in het wapen van Uithuizermeeden. Hiervan werd pas in 1848 voor het eerst melding gemaakt en in 1886 werd het door een Koninklijk Besluit officieel gemaakt.

Begin jaren '90 vonden weer gemeentelijke herindelingen plaats en toen kwamen de gemeenten Usquert, Warffum en een deel van Kantens bij de gemeente. Sinds 1 januari 1992 heet deze gemeente, qua oppervlakte een van de grootste van Nederland, gemeente Eemsmond.Na deze herindeling werd het gemeentewapen als volgt:


" In azuur een zeemeermin, vergezeld rechtsboven van een lelie en linksboven van een Johanniter kruis, alles van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren. Wapenspreuk : EX UNDIS in Latijnse letters van sabel op een lint van zilver. "

Oorsprong/Verklaring : Het wapen is gebasserd op het (oude) wapen van Uithuizen (de zeemeermin) en de spreuk EX UNDIS, die samen het wapen van Hefshuizen vormden. De verbondenheid met de zee, die ook voor Eemsmond geldt, is hierdoor bewaard gebleven. Voor de gemeenten Usquert en Warffum werd het Johannieter kruis toegevoegd. De Johannieter Ridders hadden, samen net de familie Alberda (lelie) een grote rol gespeeld in dit gebied. Het wapen op zich stamt uit 1886.
Het wapen wordt "gedekt" door een kroon met 5 bladeren. Alle Ommelander gemeenten hebben hier recht op, omdat hun rechtsvoorgangers voor 1795 met volmachten en eigenerfden vertegenwoordigd waren op de Provinciale Landdag van Stad en Lande. Deze kroon (met 5 bladeren) geldt als "hoger" dan de gebruikelijke kroon met 3 bladeren en 2 parels (zie boven).

Momenteel voert de gemeente deze vlag:

Oorsprong/Verklaring : De vlag bestaat uit drie evenwijdige en even brede banen in groen, geel en blauw. Groen voor de akkers, geel voor de korenvelden en blauw voor de zee. De zeemeermin komt uit het wapen.Wilt U meer weten? Gebruik dan UDING's Zoekmachine.

Instructies

Blijf op nu de hoogte van alles op UDING!
Meldt U nu aan en ontvang het laatste nieuws per E-mail.
E-Mail:
Naam:
Gewenste actie:


1x drukken en even geduld is voldoende....


Klik hier om verder te gaan naar het informatie centrum.

spacer
Mail naar een kennis spacer © en ontwerp van UDING: 1998-2020 by A.H. Kamminga
KAMPRO.

Auteursrechten liggen bij de rechthebbenden. Geen schending van rechten verondersteld.
spacer Mail naar een kennis