Logo UDING: Uithuizen, dorp in Noord-Groningen
Navigatie Console

nieuws
Ander nieuws? zie
het mededelingenbord!Introductie UDING
spacer
Informatiecentrum
spacer
Geef uw
mening in UDING's Enquete
spacer
GASTENBOEK
spacer
Informatie
gezocht!
spacer
Postkantoor
spacer
Blikvangers
spacer
Evenementen
spacer
Historie in 't
kort
spacer
Wapens &
vlaggen
spacer
Belangrijke
adressen
spacer
De vliegtuigbom
spacer
Menkemaborg
spacer
Bestemmings/bouwplannen
spacer
Ligging en
verbindingen
spacer
Bestuur en
regelingen
spacer
Buurtverenigingen
spacer
Grunneger Week
spacer
Public Relations
spacer
Bijzondere
orgels
spacer
Sport &
recreatie
spacer
Uithuizers
op het wereldwijde web
spacer
Kerkelijke
info
spacer
Oproepjes
& mededelingen
spacer
Nieuws!
spacer
UDING in de
media
spacer
Het aanzien
van Uithuizen....
spacer
Onderwijs
vroeger en nu
spacer
Rondleidingen
spacer
Beroemde
Uithuizers
spacer
Straatnamen

Page hits vandaag
op de site: 21
Pagina details

Blikvangers

De Nederlands Hervormde Jacobikerk heeft een 13e eeuws schip en een 15e eeuws koor. Verder is de historie van de Jacobikerk op z'n minst interessant te noemen. De kerk is één van de twee kerken die een slagmechanisme bezit. Het slagmechanisme slaat elk half uur en slaat tevens op de van oudsher bekende werktijden voor landarbeiders:
7 uur 's morgens (in de winter 8 uur), 12 uur 's middags en 6 uur 's avonds (in de winter 5 uur).
Het orgel in de N.H. kerk is gebouwd door de bekende orgelbouwer Arp Schnitger. In 1699 werd hem de opdracht verstrekt door de fam. Alberda van Menkema. 2 jaar later, in 1701, was het orgel af.

De Nederlands Hervormde kerk
Sinds 14 november 2003 is dit fraaie gebouw nog meer een blikvanger geworden, want toen werd de verlichtingsinstallatie van de kerk in gebruik genomen.
Jarenlang werd de kerk aangelicht tijdens de Grunneger Week en in 1996 ontstonden er plannen om tot een permanente verlichting te komen. Uiteindelijk kon na veel denk- en organisatie werk te verlichting worden gerealiseerd.
De verlichting gaat met de straatverlichting automatisch aan en uit.


Foto: P. Brandsma
De heren Hoek (St. Grunneger Week), Eisinga (Gem. Eemsmond) en Pot (Hervormde Gemeente) stellen de verlichting in gebruik.
 
En even later staat de toren fraai in het licht.

De Rooms-Katholieke kerk werd in het midden van de 19e eeuw gebouwd in neo-gotische stijl. De kerk is omgeven door fraaie tuinen met een vijver. Ook deze toren heeft een slagmechanisme dat ieder half uur slaat.
Ook de R-K kerk heeft een orgel. Dit orgel is gebouwd in 1907 door Michael Maarschalkerweerd.

De enige nog bestaande molen die in Uithuizen te vinden is, is een koren- en pelmolen. Het is een zogeheten achtkante bovenkruier met stelling. De molen is gebouwd in 1866. Achtereenvolgens heette de molen "De Liefde" en daarna "De Jonge Jan". Een leuke anekdote is overigens dat deze "Jonge Jan" inderdaad bestaan heeft. Het was namelijk de zoon van de toenmalige molenaar. Sinds 2002 heeft de molen weer de oorspronkelijke naam "De Liefde". Voor 1866 hebben er sinds ongeveer 1600 op dezelfde locatie 2 molens gestaan. De huidige molen is dus de derde opeenvolgende.

Vroeger waren er overigens nog meer molens in Uithuizen.
Een tweede korenmolen stond ten westen van het Boterdiep. Deze molen zou al voor 1781 gesticht zijn. Helaas is de molen afgebroken en voor zover bekend is er niets meer van over.

Een derde molen, een achtkantige bovenkruiser met stelling, stond op de hoek van de Talmaweg (westelijke zijde) en de Borgstraat. Van deze molen zijn alleen de twee molenstenen en de naamplaat overgebleven, nadat deze na 1945 werd afgebroken. Deze molenstenen zijn tot voor kort in particulier bezit geweest, maar zijn stuk gevroren; de naamplaat is nog wel bewaard gebleven. De naam van de molen was Aurora. Het was naar men zegt, een grote en fraaie molen. In de volksmond wordt de Talmaweg ook hedentendage nog aangeduid als "Molenweg".

Een vierde molen heeft ten oosten van het Boterdiep gestaan. Het was een houtzaag- en oliemolen. De plaats wordt nog aangeduid als Molenerf.
Een blikvanger van een heel ander kaliber, is de graansilo die te vinden is aan de Havenweg. Deze silo behoort toe aan een graanbedrijf en is dus niet te bezichtigen voor publiek. Niettemin is het met ca. 32 m één van de hoogste gebouwen van Uithuizen en daarmee niet te missen.
Tijdens de Grunneger Week van 2002 werd door de kinderen van de Uithuizer basisscholen een aantal kunstwerken gemaakt. Deze werden aan de graansilo opgehangen en zijn daar nog steeds te bezichtigen.
Verder zijn er in Uithuizen nog een tweetal musea te vinden:

  • Het Oorlogsmuseum 1939-1945
  • Het Kantmuseum

  • en niet te vergeten natuurlijk
  • De Menkemaborg

Bovengenoemde blikvangers en nog veel meer kunt u ook bekijken als u de speciaal samengestelde rondleidingen gaat bekijken.

Het Natuur en Milieu Educatief Centrum is een instelling van de gemeente en geeft voorlichting over natuur en milieu. Het is de moeite waard het centrum te bezoeken.
In juli 2003 werd het centrum door de gemeente Eemsmond gesloten i.v.m. te hoge kosten.
Vlakbij het centrum lag lang tijd een hertenkamp met een verscheidenheid aan dieren. Begin 2000 is het hertenkamp verplaatst naar de Moeshornweg.
Een andere interessante (natuurlijke) blikvanger is de befaamde rozentunnel in de tuinen van de Menkemaborg. Deze tunnel staat elk jaar in de maand juli in bloei en het is zeer de moeite waard er een kijkje te gaan nemen.
Hoe de rozentunnel eruit ziet kunt u zien op de foto hieronder.

De rozentunnel bij de Menkemaborg
(Foto: Ommelander Courant)

Een erg bijzondere verzameling in Uithuizen, die veel Uithuizers niet zullen kennen en eentje die zeker een kijkje waard is, is de zwanenverzameling die is aangelegd door Mevr. Z. Kooi-Klunder.
De voornaam van Mevr. Kooi is Zwanny en zo is ook het idee ontstaan dat heeft geleidt tot het ontstaan van deze verzameling. Deze telt enige honderden zwanen van ongeveer elk materiaal en formaat dat denkbaar is. De verzameling bestaat uiteraard voor een groot deel uit beeldjes, maar ook zwanen afgebeeld op verpakkingsmaterialen, visitekaartjes, (kranten)artikelen en zwanen van allerlei andere materialen komen voor. Het enige dat eigenlijk niet voor komt in de verzameling van Mevr. Kooi, zijn echte zwanen. Soms zijn de verschillen tussen de verschillende zwanen minimaal, maar er zijn er echt geen twee gelijk. Het blijkt dat de verzameling nog niet compleet is, want er worden nog steeds zwanen aangetroffen die nog niet in de collectie tegenwoordig waren.

Hier toont Mevr. Kooi een gedeelte van haar verzameling.

Zoals het een echte verzamelaar betaamt weet Mevr. Kooi precies wat ze heeft. Als er een mogelijke nieuwe zwaan wordt aangeboden, weet ze vrijwel meteen of het al deel uitmaakt van de verzameling. De verzameling telt al ruim 500 zwanen.
Voor geintereseerden is de fam. Kooi graag bereid om de verzameling te tonen, u dient hiervoor dan wel eerst een afspraak te maken, want behalve zwanen verzamelen is de fam. Kooi actief met tal van andere dingen en daarom geregeld afwezig. De fam. Kooi woont aan de Talmaweg 3 naast de plaats waar vroeger de molen Aurora heeft gestaan. De molenstenen en de naamplaat zijn nog steeds in het bezit van de familie, de molenstenen zijn helaas stukgevroren.
Mocht u nog in het bezit zijn van zwanen in de één of andere vorm en wilt u deze afstaan, dan kunt u uiteraard ook contact opnemen met de fam. Kooi op telefoonnummer 0595-432371 of meldt u zich anders bij de webeditor.Wilt U meer weten? Gebruik dan UDING's Zoekmachine.

Instructies

Blijf op nu de hoogte van alles op UDING!
Meldt U nu aan en ontvang het laatste nieuws per E-mail.
E-Mail:
Naam:
Gewenste actie:


1x drukken en even geduld is voldoende....


Klik hier om verder te gaan naar het informatie centrum.

spacer
Mail naar een kennis spacer © en ontwerp van UDING: 1998-2020 by A.H. Kamminga
KAMPRO.

Auteursrechten liggen bij de rechthebbenden. Geen schending van rechten verondersteld.
spacer Mail naar een kennis